Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Aflevering 0 – Introductie

BI BYE BONUS – Over het grote Bi+ Onderzoek BI BYE

Sara bespreekt in deze korte aflevering opvallende zaken met betrekking tot de kwantitatieve resultaten van het Bi+ Onderzoek. Meer weten over dit onderzoek? Kijk naar de volgende links: Het volledige onderzoeksrapport: https://biplus.nl/wp-content/uploads/2021/03/Rapport-Hoe-is-het-om-biplus-te-zijn-maart-2021.pdf Het redactioneel van Bi+ Nederland over dit onderzoek: https://biplus.nl/mensen-met-bi-gevoelens-en-ervaringen-zeggen-neem-onze-seksuele-orientatie-serieus/ Transcript: https://bibyepodcast.com/bi-bye-bonus-over-het-grote-bi-onderzoek/ Het Bi+ Onderzoek wordt in opdracht van Bi+ Nederland uitgevoerd door de volgende 10 onderzoekers: Dr. Laura Baams – Rijksuniversiteit Groningen Dr. Hanneke de Graaf – Rutgers Dr. Diana van Bergen – Rijksuniversiteit Groningen Dr. Marianne Cense – Rutgers Dr. Emiel Maliepaard Prof. Dr. Henny Bos – Universiteit van Amsterdam Prof. Dr. John de Wit – Universiteit Utrecht Prof. Dr. Kai Jonas – Maastricht University Dr. Chantal den Daas – University of Aberdeen Fayaaz Joemmanbaks, M.Sc. – Rutgers
  1. BI BYE BONUS – Over het grote Bi+ Onderzoek
  2. Afl. 4 – Bekende Bi-plussers: Bete van Meeuwen en Tessel ten Zweege
  3. Afl. 3 – Chronisch Bi
  4. Afl. 2 – Bi+ vrouwen
  5. Afl. 1 – Newbies

Transcript aflevering 0 – Introductie:

*Intro muziek, een relaxed jazz deuntje met een piano en drums*

Sara: Hallo en welkom bij bibye, de podcast over bi plus zijn in Nederland!

*Intro muziek gaat zachter, fade out*

Sara: Welkom, welkom bij de eerste aflevering van de podcast, leuk dat je luistert! In deze aflevering wil ik de podcast en mezelf kort introduceren.

Mijn naam is Sara Verlee, ik ben 23 jaar, ik ben een bi+ vrouw en de host van deze podcast. Zelf ben ik nog niet zolang uit de kast als bi+ persoon, maar wel op zoek naar andere bi+ mensen of voorbeelden in Nederland.

Als je de term bi+ niet kent, is dit misschien een handig moment voor mij om dit toe te lichten. Bi+ is een paraplu term, en het gaat over iemands seksuele oriëntatie of gerichtheid, dus tot wie je je aangetrokken voelt. Als je bi+ bent, voel je je niet specifiek tot één gender aangetrokken, wat ook wel monoseksueel wordt genoemd, maar je voelt je mogelijk aangetrokken tot meer dan één gender. Dit kan in allerlei vormen en maten, en heeft ook allerlei labels. Ik ben zelf geen expert in deze labels, en labels zijn ook erg persoonlijk, dus gebruik alleen een label als je jezelf er goed bij voelt, of niet uiteraard! Zo noem ik mezelf vaak queer, maar voel ik me ook prima bij bi of pan. Bekende bi+ labels zijn onder andere biseksueel, panseksueel, fluïde, queer, bischierig en nog veel meer. Als je interesse hebt in de labels, zoek ze vooral even op op het internet. Terug naar mijn bi+ verhaal.

Tijdens mijn puberteit hield ik mezelf helemaal niet bezig met mijn seksualiteit, ik was druk in de weer met school, lezen, schrijven en andere hobby’s. Ik ben op mijn zeventiende naar Leiden verhuisd om Chinastudies te gaan doen. Rond mijn achttiende begon ik een relatie met een jongen, waardoor ik er automatisch van uit ging dat ik dan wel hetero zou zijn, want ja, ik had een relatie met een jongen en ik ben een meisje. Ik besteedde dus nog steeds weinig aandacht aan het nadenken over mijn seksualiteit, en zat nogal vast in een bepaald denkpatroon. Tijdens de relatie werd ik mij bewust van de aantrekkingskracht die ik ook voor vrouwen voelde, maar ik nam deze nooit serieus. Ik dacht dat alle hetero vrouwen zich wel aangetrokken voelden tot vrouwen, of niet alleen mannen. En dacht omdat de media vrouwen nogal seksualiseert, dat ik dit een soort van geinternaliseerd had, en daarom die aantrekkingskracht voelde. Het einde van deze relatie gaf mij de ruimte om dit meer te ontdekken, en dit wat meer serieus te overwegen. Wel duurde het heel even voordat ik open was over mijn seksualiteit. Eerst heb ik er veel over gelezen op het internet, ben ik bekende bi+ mensen op instagram gaan volgen, en toen kon ik er moeilijk om heen. Ik herkende heel veel in de artikelen en literatuur die ik las, maar ook voornamelijk herkende ik veel van de verhalen die de eerder genoemde personen deelden op instagram. Maar vaak kwamen de mensen uit Amerika of uit Engeland, en ik wilde graag Nederlandstalige representatie vinden, om ook zo de Nederlandse context er bij te hebben.

Toen ging ik dus op zoek naar bi+ representatie in Nederland. Helaas was ik nogal snel klaar met zoeken; het Landelijke Netwerk voor Biseksualiteit is nu opgeheven en de enige, nog actieve organisatie die ik tegenkwam was Bi plus Nederland. Een shout-out naar deze organisatie die zich inzet voor bi+ mensen, zowel in onderzoek en in het creeëren van een gemeenschap, ga ze vooral even volgen op de socials of naar hun site. Ik zal de link in de show notes zetten. Maar er is dus weinig zichtbaarheid voor bi+ mensen in Nederland, iets waar ik juist op zoek naar ben. Het is zo fijn, vooral als je net komt kijken, om mensen te hebben die je voor zijn gegaan, die open vertellen over hun bi+ zijn, omdat je je dan niet zo alleen voelt. Ook geloof ik sterk dat deze zichtbaarheid hulp biedt bij de acceptatie van je eigen seksualiteit. En dat brengt mij tot het belang en doel van deze podcast.

*Kort piano deuntje tussendoor, met een fade out aan het einde*

Sara: Het doel van deze podcast is iets wat mij aan het hart gaat; ik wil graag zichtbaarheid voor bi+ mensen in Nederland. Dit wil ik bereiken door in elke aflevering bi+ mensen te interviewen over hun identiteit, samenhangend met een thema. Denk aan newbies, dat zijn mensen die pas uit de kast zijn als bi+, of bi+ zijn in een relatie, en bijvoorbeeld bi+ mannen en bi+ vrouwen.

Ik vind het heel interessant dat er niet meer zichtbaarheid is voor bi-plussers in Nederland. Als onderdeel en tevens ook grootste groep van de lhbti+ gemeenschap, zou je denken dat hier meer over gepraat zou worden. Ook blijkt uit onderzoek dat de bi+ groep binnen de lhbti+ gemeenschap zeker apart geanalyseerd kan worden, bi+ mensen hebben op sommige vlakken andere statistieken dan de rest van de regenbooggemeenschap. Zo blijkt uit een onderzoek van Rutgers over seksuele gezondheid van lesbische, homoseksuele, en biseksuele personen, anno 2017, dat bijvoorbeeld biseksuele vrouwen veel meer seksueel geweld meemaken ten opzichte van lesbische of heteroseksuele vrouwen.

Ook kleven er bepaalde vooroordelen aan bi+ zijn, namelijk dat het maar een fase zou zijn, waardoor deze oriëntatie niet als een volwaardige gezien kan worden. Je valt als bi+ persoon soms ook een beetje tussen de boot; je bent niet hetero en niet homoseksueel, terwijl er nog steeds vaak in deze binaire verdeling gedacht wordt. Zo krijgen bi+ mannen vaker te horen dat ze “vast wel homo” zijn, en worden bi+ vrouwen soms geseksualiseerd om hun oriëntatie, bijvoorbeeld het hardnekkige stereotype dat elke bi+ vrouw automatisch open zou staan voor een trio, en dat is niet altijd het geval. En daarom streef ik naar een inclusieve bi+ gemeenschap, die meer zichtbaarheid en ondersteuning kan bieden. Zo kunnen we meer ruimte en begrip creeëren voor iedereen. Want bi+ zijn is niet alleen kommer en kwel, het biedt mij persoonlijk een ander perspectief. En dit perspectief geeft me heel veel vrijheid, en hier open over zijn maakt mij meer mezelf. Natuurlijk ben ik meer dan alleen het label van mijn seksualiteit, maar het blijft een belangrijk onderdeel van mijn identiteit. Ik hoop dat ik met deze podcast een steentje kan bijdragen, en andere bi+ mensen zich ook gezien kunnen voelen.

*Kort piano deuntje tussendoor, met een fade out aan het einde*

Sara: Tot zover het doel van deze podcast, en mijn introductie. In de komende afleveringen zal je niet alleen mijn stem te horen krijgen, maar ook die van andere bi+ mensen. De eerste, echte aflevering zal op woensdag 23 september online komen. Dit is een speciale dag, want 23 september is ‘bivisibility day’, ofwel de dag voor bi-zichtbaarheid. In deze aflevering praat ik met ‘newbies’, bi+ personen die pas recentelijk bewust zijn geworden van hun seksualiteit of pas recentelijk uit de kast zijn gekomen. Daarna is mijn doel om elke twee weken op woensdag een aflevering online te krijgen. Ook zal van elke aflevering een transcript beschikbaar zijn, om de podcast zo toegangelijk mogelijk te maken.

Verder is deze podcast te volgen op instagram, onder @bibyepodcast, ik ben ook bereikbaar via bibyepodcast@gmail.com, en zal ik de link naar de site waar de transcript beschikbaar is in de shownotes zetten. Als je vragen of ideeën hebt, of als je zelf geïnterviewd wilt worden, hoor ik dit graag!

*Outro muziek, jazz muziekje met een piano, die langzaam naar een fade-out gaat*

Nou, dit was de introductie aflevering, dank voor het luisteren! Tot de 23e, en voor nu:

Bi-bye!

%d bloggers liken dit: