Aflevering 1 – Newbies

BI BYE BONUS – Over het grote Bi+ Onderzoek BI BYE

Sara bespreekt in deze korte aflevering opvallende zaken met betrekking tot de kwantitatieve resultaten van het Bi+ Onderzoek. Meer weten over dit onderzoek? Kijk naar de volgende links: Het volledige onderzoeksrapport: https://biplus.nl/wp-content/uploads/2021/03/Rapport-Hoe-is-het-om-biplus-te-zijn-maart-2021.pdf Het redactioneel van Bi+ Nederland over dit onderzoek: https://biplus.nl/mensen-met-bi-gevoelens-en-ervaringen-zeggen-neem-onze-seksuele-orientatie-serieus/ Transcript: https://bibyepodcast.com/bi-bye-bonus-over-het-grote-bi-onderzoek/ Het Bi+ Onderzoek wordt in opdracht van Bi+ Nederland uitgevoerd door de volgende 10 onderzoekers: Dr. Laura Baams – Rijksuniversiteit Groningen Dr. Hanneke de Graaf – Rutgers Dr. Diana van Bergen – Rijksuniversiteit Groningen Dr. Marianne Cense – Rutgers Dr. Emiel Maliepaard Prof. Dr. Henny Bos – Universiteit van Amsterdam Prof. Dr. John de Wit – Universiteit Utrecht Prof. Dr. Kai Jonas – Maastricht University Dr. Chantal den Daas – University of Aberdeen Fayaaz Joemmanbaks, M.Sc. – Rutgers
  1. BI BYE BONUS – Over het grote Bi+ Onderzoek
  2. Afl. 4 – Bekende Bi-plussers: Bete van Meeuwen en Tessel ten Zweege
  3. Afl. 3 – Chronisch Bi
  4. Afl. 2 – Bi+ vrouwen
  5. Afl. 1 – Newbies

*intromuziekje*

Sara: Hallo en welkom bij Bi Bye, de podcast over bi+ zijn in Nederland!

*intromuziekje wordt zachter, fade out*

Sara: Welkom bij de eerste, echte aflevering van Bi Bye, deze aflevering staat helemaal in het teken van newbies, mensen die zich net pas bewust zijn van of open zijn over hun bi plus zijn. Het is geen toeval dat deze aflevering, vandaag op 23 september uitkomt. Vandaag is het BiVisibility Day, ofwel de dag voor bi zichtbaarheid. Ik draag deze aflevering ook op aan de bi plus gemeenschap in Nederland, en met name de mensen die niet open kunnen zijn over hun seksualiteit, ik hoop dat je weet dat je niet alleen bent.

In deze aflevering spreek ik met 4 newbies. Toen ik begon met zoeken naar mensen om te interviewen voor deze podcast, begon ik in mijn naaste omgeving. Tot mijn verbazing waren er meer bi plus mensen dan ik dacht. Ik merkte zodra ik er uitgesproken over was, ik veel gesprekken kreeg met mensen in mijn omgeving die ook bi plus zijn en vaak waren zij ook newbies. Een paar van deze mensen spreek ik in deze aflevering.

Als eerste spreek ik met Brian, ik ken hem van mijn studie. Hij is zich pas recentelijk bewust geworden van zijn seksualiteit, en in dit gesprek hebben we het over deze bewustwording.

*intermezzo met jazzmuziek*

Sara: Hallo Brian!

Brian: Hi!

Sara: Leuk dat je hier bent, en bedankt voor je deelname. Zou je je kort kunnen voorstellen aan onze luisteraars?

Brian: Uhm, ja tuurlijk. Ik ben Brian en ik ben uhm… 32 jaar oud. Ik heb Engelse taal en cultuur gestudeerd vervolgens Amerikanistiek. En…. mijn hobby’s zijn lezen,o ntzettend veel films kijken, en fietsen.

Sara: Okee, leuk, super! En uh, mag ik je vragen onder welk label jezelf identificeert? Want uh, je bent één van onze newbies, zie jij jezelf ook al bi?

Brian: Ja, waarschijnlijk toch bi, ook wel heb ik getwijfeld tussen bi en pan, omdat daar uh, wel redelijk wat raakvlakken tussen zitten maar uiteindelijk zou ik mezelf toch bi noemen.

Sara: Oh, okee, dus wat is voor jou het verschil tussen bi…bi en pan, waardoor je toch voor bi heb gekozen?

Brian: Uhmmm, ja dat vind ik op zich een beetje lastig om uit te leggen omdat, nouja, ik weet niet of je op het internet een beetje heb rondgekeken maar….

Sara: Ja, natuurlijk!

Brian: Maar er zijn heel veel beschrijvingen voor beide.

Sara: Ja.

Brian: De definitie van bi die mij aansprak, in ieder geval, was dat je uhm… volgens mij was voor twee of meer uhh…genders val, inderdaad.

Sara: Uhuh, ja.

Brian: Wat mij betreft, op mij sloeg. Ja, je kan blijven zoeken naar iets wat misschien nóg beter bij je past, dit voelde voor mij goed in ieder geval.
 
Sara: Ja, je moet een label kiezen waar jij je goed voelt.

Brian: Precies, dus ik had zoiets van, nee, ik hou het gewoon hier bij.

Sara: Ja, en je zei iets over op het internet zoeken. Heb je veel op het internet gezocht naar termen en definities?

Brian: Ja, eigenlijk wel, uhmm, ja, zeker in het begin toen ik twijfelde of… okee, ben ik biseksueel of niet? Dus dan uhmmm, op Youtube staan er heel veel ervaringsvideo’s uhhmmm… ja, artikelen, ja, er is gewoon super veel te vinden en uhmm… ja, in mijn omgeving, ja op jou na dan.

Sara: *lacht*

Brian: Jij was de volgende dan, toen ik het een soort van niet zeker wist. Ja, maar verder…. zijn er niet *stilte* Nouja, nee, die zijn er wel, maar ik denk dat ik het toch veiliger vond om in een soort van anonimiteit, gewoon even om mij heen te kijken. Zo van, ja wat is er te vinden zeg maar, en slaat dat op mij?

Sara: Ja, ja, maar ik denk dat dat gewoon een beetje bij jou past als persoon, of niet?

Brian: *lacht*

Sara: Een beetje de kat uit de boom kijken.

Brian: Uhmmm, ja, ik, ik ben vooral iemand die voornamelijk eerst alles mezelf afschuift en vervolgens als ik, zegmaar, een soort van, aan het verdrinken ben, dan eens denk…uhmm

Sara: *lacht*

Brian: Laat ik eens iemand anders inschakelen.

Sara: Ja, ja, iemand anders en dat is dan het internet, Youtube, en, en vrienden om je heen?

Brian: Nou, ja, meer het tweede zegmaar….

Sara: Ja, ja.

Brian: Dus het echt in persoon vertellen.

Sara: Ja! Nee, maar dat vind ik wel tof. Heeft het lang geduurt voordat je dat durfde?

Brian: Hmm, eigenlijk niet.

Sara: Nee, okee.

Brian: Het was wel vrij vlot na de realisatie, zegmaar.

Sara: Ja.

Brian: Dus eh, voordat ik tot de realisatie kwam van, van, ja uhm… Ik val toch wel echt op mannen, zegmaar, uhmmm…

Sara: Ja.

Brian: Toen ging het balletje vrij gauw rollen en uhmm…

Sara: Uhm, okee.

Brian: Als je dan een beetje inleest, ja, dan komen er wel heel veel dingen naar je toe. Hé, dit heb ik, dit heb ik ook. Oke, ik denk dat het inderdaad zo is.

Sara: Ja.

Brian: En dat voelde eigenlijk, zegmaar een soort van vertrouwd.

Sara: Oké, dat is wel super om te horen. En je zegt nu van er komen heel veel dingen op je af en die zijn herkenbaar, en het voelt vertrouwd. Maar uhmm, hoe kwam je dan tot die realisatie voordat je het allemaal ging opzoeken?

Brian: Ik wil niet jou de schuld geven maar….

Sara: *barst in schaterlachen uit*

Brian: Nee….

Sara: Het is mijn schuld! Ik maak iedereen bi!!!! *lacht door*

Brian: Nee maar volgens mij, ik, ik weet niet precies wat de- de echte aanleiding was. Maar volgens mij was het iets wat je zei.

Sara: Hm-hm.

Brian: Daardoor had ik zoiets van, dat heb ik ook gehad. Dat ik daardoor echt op het internet ging zoeken. Want dat heb ik….eigenlijk nooit gedaan.

Sara: Ja, wat interessant. Dus eigenlijk iemand anders zei iets herkenbaars voor jou. Iemand anders die zich openlijk bi identificeerde en dat leidde jou tot die realisatie eigenlijk. Is wel heel frappant eigenlijk, dat je toch zo, toch wel een langere tijd zegmaar doorgebracht, en dat je doordat iemand anders het zei, het je realiseerde, dat is wel interessant, vind ik.

Brian: Nouja, inderdaad.

Sara: Dus ik denk dat het belang van rolmodellen, of mensen die open zijn in je omgeving, toch een belangrijke rol speelt.

Brian: Even naar mezelf kijkend…

Sara: Natuurlijk, het gaat over jou! *lacht*

Brian: Tuurlijk…. En niet alleen hierbij, maar ik merk sowieso dat ik, behoefte had kunnen hebben aan bepaalde rolmodellen dat het…opgroeien, puberteit enzo, dat dat wat prettiger geweest was voor me, dus absoluut.

Sara: Ja, dan wilde ik het eigenlijk ook hebben over dingen die herkenbaar waren zegmaar. Want je weet niet meer specifiek wat ik heb gezegd maar je kwam wel dingen tegen op het interenet. Wat waren dingen die herkenbaar voor jou waren?

Brian: Nouja, het was eigenlijk de realisatie dat het niet per se uitgesproken seksueel hoefde te zijn. Of dat het in ieder geval niet is dat je met zoveel mannen of vrouwen naar bed te zijn geweest om jezelf bi te kunnen noemen.

Sara: Ja….ja.

Brian: En nog een paar dingetjes, en had ik al zoiets van…ja. Ten eerste, best logisch eigenlijk.

Sara: Ja, maar het is toch best lastig toch? Want ik denk toch dat je in een soort van hetero vormpje wordt gegoten en dan denk je, ik heb nooit, tenminste als ik even voor mezelf spreek, ik heb nooit die ervaringen gehad met hetzelfde geslacht dus dan….zou het wel niet iets zijn, zegmaar.

Brian: Nee, nee, dat klopt maar bedoel… d’r zijn ook legio mensen zich hetero noemen die ook nog nooit seks gehad hebben dus…

Sara: Ja, klopt!

Brian: Dus waarom kan dat dan wel, en is dit dan, een soort van, raar….dat is ook iets wat je heel vaak op het internet tegenkomt waar ik gelukkig zelf nog niet heel veel ervaring meegehad…. *klopt op de tafel* even afkloppen.

Sara: *grinnikt* afkloppen haha.

Brian: Uhmm van mensen die zich dan… Op iedere man of vrouw die je tegenkomt opmerkingen moet gaan lopen maken of….

Sara: Ja….ja….

Brian: Of seks moeten hebben of kunnen aantonen, of weet ik veel wat. En ik heb zoiets van; lijkt mij veel te vermoeiend maar ik denk dat dat ook gewoon los staat van…wat voor persoon jij bent. Ik bedoel….

Sara: Ja…

Brian: Ongeacht of ik op mannen of vrouwen val, ik het niet…ik voel me echt niet tot iedere persoon seksueel aangetrokken dus…dus ja dat blijft gewoon.

Sara: Ja, het moet gewoon voldoende zijn als jij zegt: Ik ben Brian en ik ben bi…

Brian Ja, lijkt me wel maar dat ik blijkbaar….ja…

Sara: Maar voor jou voelt het wel als je identiteit, en als iemand tegen jou zeggen van: Laat eens zien met wie je allemaal naar bed bent geweest! Dan zeg jij: ja waarom zou ik dat moeten?

Brian: Wat gaat jou dat aan!

Sara: Ja, wat gaat jou dat aan, ja, natuurlijk! Ja enne…. Iets heel ander eigenlijk, hoe kijk je er dan tegenover om het andere mensen te vertellen. Als je bi bent kom je dan uit de kast? Zegmaar, dat is altijd een interessant iets. Je bent een newbi, je bent redelijk open in je close cirkels, met mij bijvoorbeeld, en je zit nu op deze podcast *lacht*

Brian: *saracastisch* Wat?! Wordt dit opgenomen???

Sara: Ja *lacht door* Hoe ben je tegenover andere mensen?

Brian: Nou ja, ik vind het wel belangrijk dat mensen dit weten van me. Ja, wat jij zegt, het is wel onderdeel van wie ik ben.

Sara: Hm hm.

Brian: Ik heb het nog niet aan iedereen in mijn familie verteld, dat is meer dat ik oprecht niet weet hoe ze gaan reageren.

Sara: Ja.

Brian: Je hoopt dat ze dan wel supportive zijn. Maar er worden wel eens opmerkingen gemaakt van okee…. moet dit nou? Even kijken hoe ze gaan reageren.

Sara: Ja, maar je lijkt er wel redelijk vrede mee te hebben. Het lijkt alsof je…ja, alsof je opgelucht bent om het te realiseren, en dat je er ook heel veel vrede mee hebt. Zo lijkt het op mij over te komen.

Brian: Ja toen ik die realisatie had, toen vielen heel veel stukjes van de puzzel op z’n plaats toen had ik eigenlijk…ja, het leek alsof er een deur openging, ik weet niet.

Sara: Ja.

Brian: Maar in ieder geval dat ik mezelf een stuk comfortabeler voel ook. Met mezelf, gewoon in mijn omgeving.

Sara: Dat is wel echt supertof om te horen *lacht*

Brian: Ja! Zeker, absoluut. Ja… ik wel een hele lange met mezelf ook lopen worstelen, dus alles wat daar bij kan helpen.

Sara: Ja.

Brian: Is zeker mooi mee genomen! Dus eh….

Sara: Ja, super, echt heel erg bedankt voor je verhaal. Ik wilde je eigenlijk nog vragen of eh, of je nog een wijsheid zou hebben voor andere newbies die hier naar zouden luisteren.

Brian: Kijk voor jezelf even, zoek, wat ik gedaan heb, zoek een beetje op internet en kijk of dat prettig voelt voor jou.

Sara: Ja.

Brian: En ja, wat eventueel je omgeving zegt, dat is dan van minder belang.

Sara: Ja.

Brian: Dus…let…Probeer daar op te letten.

Sara: Ja, probeer daar op te letten, zoek waar jij je goed bij voelt. Dat vind ik wel een hele mooie!

Brian: Ja!

Sara: Nou, dankjewel.

Brian: Graag gedaan.

Sara: Bi bye!

Brian: Doei!

*tussenstuk muziekje speelt en eindigt in fade out*

Sara: Ik wil Brian nogmaals bedanken voor zijn bijdrage aan deze podcast. Nu ga ik met Rixt in gesprek. Rixt is een newbi, en ik heb met haar contact gekregen via de Amnesty campagne #LetsTalkAboutYes. En in dit gesprek hebben we het over haar biseksualiteit, hoe ze dit verteld heeft aan mensen, en hoe ze zich er van bewust is geworden.

*tussenstuk muziekje speelt weer en eindigt in fade out*

Sara: Hai Rixt!

Rixt: Hai!

Sara: Hai, leuk dat je er bent!

Rixt: Dankje.

Sara: Wil je kort iets over jezelf vertellen?

Rixt: Uh, ja, ik ben Rixt, en ik ben 20 jaar oud… Ik kom uit Friesland en ik woon nu in Leiden, al…uh…sinds 2017, dus 3 jaar…

Sara: Hoe zie je jezelf, want je bent nu op deze podcast, dus we nemen nu aan dat je je als bi plus identificeert.

Rixt: Ja, dat klopt.

Sara: Welk label uh, vindt jij het fijnst?

Rixt: Op dit moment zou ik zeggen bi, uhmm… omdat ik heb, mijn hele leven gedacht, dat ik hetero was en…ik heb ook relaties gehad met jongens enzo en toen op een gegeven moment kwam ik erachter hey, dingen die ik doe of dingen die ik vind, dat valt ook wel echt onder bi. Dat ik echt dat van, ik vind vrouwen wel echt heel aantrekkelijken. En ik zou ook wel gewoon een relatie met een vrouw kunnen hebben enzo. Toen dacht ik, oh wacht, misschien ben ik niet puur hetero en toen ben ik dat meer gaan exploren en op instagram enzo, uh…. influencers enzo…

Sara: Influencers…

Rixt: Zoals Florence Given…

Beiden: Florence Given! *beginnen te giechelen*

Rixt: Ja! Uhmm, gaan volgen en dat gewoon meer gaan bekijken en…met mensen gaan praten enzo, en toen dacht ik okee, ja….ik ben nu niet straight.

Sara: Oh wow.

Rixt: Ja, dus ik identificeer mezelf als biseksueel.

Sara: Als biseksueel, okee. Dus klinkt wel grappig, als een super casual opmerking, zo van, ja ik ben niet straight, ik ben niet hetero.

Rixt: Hmmm.

Sara: Voel je jezelf er ook zo bij, zo van, ja het is gewoon zo.

Rixt: Ja, eigenlijk wel. Ik heb er ook nooit moeite mee gehad.

Sara: Hm hm.

Rixt: Ik heb er nooit moeite mee gehad om het mensen te zeggen. Ook omdat ik uit een hele open sfeer kom, voor mijn gevoel. Wat wel grappig is want meeste mensen denken dat ze in Friesland super vastgeroest zitten enzo maar…

Sara: Ja, wel een beetje *grinnikt*

Rixt: Ja, maar in ieder geval, mijn familie enzo die zijn allemaal super zo van: ‘ja joh, doe lekker je ding, allemaal prima, we accepteren je zoals je bent! En uh, nu ook, hier in Leiden. Ik heb nooit zoiets gehad van oh, ik moet mezelf verbergen ofzo, ik heb niet de ruimte om te doen wat ik wil en te zijn wie ik ben.

Sara: Okee, dat is wel super tof, maar wanneer kwam die realisatie dan echt? Wanneer begon dan met nadenken? Was dat in Friesland, of was dat toen je hier naar Leiden verhuisde?

Rixt: Nou dat was inderdaad toen ik echt in Leiden was. Want….gewoon de mensen met wie ik omga, die zijn helemaal heel, ja, we noemen het bischierig *lacht*

Sara: Ja maar is ook een label *lacht mee*

Rixt: Ja, het is een label, het is een label. Ja, iederdeen experimenteert een beetje. Toen dacht ik van: okee, dat wil ik ook wel doen. En op een gegeven moment ging het echt over van experimenteren naar okee, misschien is het toch wel een deel van mijn geaardheid. Dus ja, ben er echt in Leiden wel mee begonnnen, met exploren.

Sara: Ja, ja.

Rixt: Ja, want eerder was het voor mij, niet echt een ding. Je was gewoon…hetero.

Sara: Gewoon hetero *lacht* herkenbaar!

Rixt: Ja toch?

Sara: Gewoon hetero! *blijft lachen*

Rixt: Ja!

Sara: Je ging gewoon alleen met jongens, ja, wat is er anders?

Rixt: Precies! Andere optie is er niet!

Sara: Nee!Dat is wel interessant eigenlijk, dat je er eigenlijk nooit aan hebt getwijfeld tot je eigenlijk in zo’n kring kwam.

Rixt: Ja!

Sara: Met bischierige mensen.

Rixt: Precies, ja!

Sara: Dat is wel grappig.

Rixt: Ja! En toen werd het een soort van open gegooid voor me! Toen dacht ik echt, oh okee!

Sara: Ja, ja! Denk je….denk je dat je het zou hebben gerealiseerd, als je niet in die cirkel was terecht gekomen?

Rixt: Ik denk het wel.

Sara: Okee.

Rixt: Ja…het is natuurlijk, beetje cliché, het is niet een keus. Weetjewel, en uh, en ik denk wel dat het nu meer uh….er is meer openheid om het te verkennen.

Sara: Ja.

Rixt: Maar, ik denk dat ik het me anders ook wel had gerealiseerd. Want ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor, voor mannen en vrouwen. En trouwens ook alles er tussenin.

Sara: Ja, ook alles er tussenin.

Rixt: Ja, ik denk dat het anders ook wel zo was geweest. Op een andere manier, misschien.

Sara: Ja, op een andere manier misschien. Ja, want je zei eigenlijk, het werd pas een ding toen je in Leiden was. Een ding, hoe bedoel je dan een ding? Zegmaar, dat het dan echt onderdeel van je leven???

Rixt: Ja, dat ik er toen écht actief naar ging zoeken zegmaar, en actief ging bedenken, okee, wat ben ik nou eigenlijk? En…en…ik heb ook wel tegen mensen gezegd ‘ik ben zo in de war! En ik weet gewoon niet wat er aan de hand is enzo’, en toen zeiden zo van: ‘wat maakt het eignelijk uit? Iedereen wil ook een labeltje, maar dat maakt toch niks uit!” En ja, toen heb ik mezelf iets losgelaten mee, en toen werd het iets minder van een heftig ding dat me echt in de weg stond.

Sara: Ja, ja.

Rixt: En nu ben ik er gewoon chill mee en ja…

Sara: Heeft het label je dan eigenlijk meer in de weg gezeten dan dat het bevrijdend was dan?

Rixt: Ja, omdat ik niet, omdat ik niet zo goed wist hoe het zat. Vind ik…Ik wist zeker dat ik op mannen viel, maar vind ik vrouwen alleen maar aantrekkelijk en verder niks. Of kan ik ook verliefd op ze worden? Dat wist ik niet zo goed. En ik wist ook niet zo goed hoe ik dat moest verkennen. Hoe….Zegmaar, vrouwen willen niet je experimentje zijn.

Sara: Nee….

Rixt: Die willen niet met je op date zodat je kan kijken of dat iets is. Uh, wat ik ook….dat is héél logisch. Maar uhm….ja, dus, dus wat dat betreft, zat ik er toen een beetje mee in de knoop. Dat ik toen inderdaad dacht, okee, ik wilde het een soort van exploren maar hoe ga ik dat doen en….is dat….is dat op een goede manier, hoe ik het nu doen, en hoe ga ik mensen ontmoeten?

Sara: Ja, ja hoe ga ik mensen ontmoeten, dat is ook wel een lastige natuurlijk.

Rixt: Ja!

Sara: Vooral als je misschien op zoek gaat naar andere mensen die zich ook als bi plus identificeren.

Rixt: Ja!

Sara: Want jij zat ik een groep mensen die bischierig waren in ieder geval. Maar ik neem aan dat buiten die kring het lastiger was om mensen te ontmoeten.

Rixt: Ja….ja, zeker. Ik heb wel via Tinder enzo een beetje mensen ontmoet, maar….dat is toch anders dan ja…je kent ze gewoon helemaal niet.

Sara: Ja.

Rixt: Je moet iemand helemaal leren kennen. En ik vind het altijd fijn om mensen via via te leren kennen. Maar uhm…. ik zit dan ook niet zo in de kringen dat ik echt, ja, zómaar even kan zeggen ‘oh, stel me ff voor aan je lesbische vriendin’ zo, weetjewel.

Sara: Ja.

Rixt: Dat uh, nee.

Sara: Maar dat is misschien één van de dingen die je hebt, als je eigenlijk je hele leven dacht: ‘ik ben hetero’, dat zit je ook niet in die kringen.

Rixt: Ja, precies!

Sara: Ja, dat is herkenbaar *begint te lachen*

Rixt: Ja! Er gaat ineens een wereld voor je open! Ik ben ook, uh, vorige jaar naar Pride geweest.

Sara: Oh wat leuk!

Rixt: Het was echt top! Ik was ook zo van ‘Ja! Hier voel ik me thuis, dit is m’n ding’ en ik denk dat ik toen echt een soort van aangezet bent, zo van okee….het is allemaal prima, en ik ga dit nu allemaal bekijken, ik ga dit allemaal lekker zien hoe het gaat.

Sara: Ja, wat tof, echt gaaf dat je zo’n ervaring had eigenlijk.

Rixt: Ja!

Sara: En uh, je zei….eerst ging je ook nog naar instagram. Je ging bijvoorbeeld naar Florence Given. Voor de luisteraar, ga Florence Given volgen, want….

Rixt: *lacht* ze is fantastisch!

Sara: Een bisexual icon, uit Engeland, wel Engelstalig maar zeker worth a follow. Maar dus eh, je ging kijken naar instagram, naar influencers. Welke fase was dit? Toen je nog een beetje aan het zoeken was naar een label of uh?

Rixt: Uhh…ja ik was aan het zoeken naar een label, maar het was ook om andere reden….Want ik was toen in een relatie met een jongen.

Sara: *humt instemmend mee*

Rixt: En ik dacht, het voelt niet helemaal goed en toen…het begon echt bij Florence Given, toen ben ik haar gaan volgen, omdat zij heel duidelijk is in grenzen stellen, en…wat moet je pikken en wat moet je niet pikken van iemand en uh… en toen, was ze toen ook helemaal zo van de queer en inderdaad gewoon uh, daar heel open over, en uh….toen was ik zo van; ‘oh! Okee!’ en toen van daar ben ik gewoon verder gaan zoeken. Dus op die manier ben ik bij haar gekomen, dus eigenlijk niet eens met het idee van…

Sara: ik ben queer of ik ben bi….

Rixt: Precies!

Sara: Dat was gewoon iets wat met jou resoneerde of niet?

Rixt: Ja! Dat absoluut! Het voelde wel goed inderdaad!

Sara: Het voelde wel goed *grinnikt*

Rixt: Het voelde wel goed om te lezen, zo van “ja, daar kan ik me wel in vinden’

Sara: *giechelt* maar zo zie je maar weer dat die rolmodellen, of mensen die hier open over zijn, dat die zo belangrijk zijn eigenlijk.

Rixt: Ja, ja.

Sara: Ja, hoe zie je dit eigenlijk, als newbie, want je bent er recent mee bezig, recent het label erop geplakt. Zie je het dan echt als uit de kast komen, zoals een persoon zou moeten doen, of sorry, zou kunnen doen, als ze gay zouden zijn of….?

Rixt: Nou, ik vind sowieso het hele concept van uit de kast komen, echt stom.

Sara: Ja, dat begrijp ik.

Rixt: Ik heb zoiets van; mensen hoeven ook niet te zeggen dat ze hetero zijn, want daar gaat iedereen gewoon van uit. Ja, ik ben eigenlijk het best wel casual gaan doen. Ik ben een beetje begonnen bij mijn moeder. Toen was ik, toen zat ik op Tinder. Toen was ik bij haar thuis en zat ik op Tinder en ik had m op mannen en vrouwen gezet.

Sara: Ja, ja.

Rixt: En toen keek ze een beetje schuin mee en zei ze ‘hee, jij swiped ook op meisjes!’, en ik was van: ‘ohja, dat klopt!’ en toen zei ze; ‘oh, okee’ *begint te lachen*

Sara: *lacht mee*

Rixt: En, en toen zat ze zelf ook nog op Tinder. En toen zei ze; ‘nou misschien ga ik dit ook gewoon proberen’

Sara: Echt waar?

Rixt: En toen heeft ze dat een tijdje gedaan en kwam ze af en toe naar me toe en vroeg ze: ‘ja, dit is toch wel een knappe vrouw toch?’ En toen kwam ze later naar me toe; ‘ja is toch niks voor mij’

Sara: Oh, wat grappig! *begint te lachen*

Rixt: En dat was mijn coming out naar mijn moeder, ik heb het nooit hoeven zeggen *Sara lacht op de achtergrond* Het was helemaal okee, het was helemaal prima, was echt top, echt top. Maar…en m’n uhmmm… naar mijn vader toe was ook hillarisch. Ik zat bij ‘m in de auto en zei ‘ik heb volgende week een date, met echt een hele mooie meid’

Sara: Ja….

Rixt: En toen zei ie: ‘oh, okee, maar zie dat dan iets worden.’ Ik zo: ‘nouja, eerste date, weetjewel’

Sara: Ja.

Rixt: Ik had helemaal niet in mijn hoofd van wat hij bedoelde. ‘Is de eerste date, dat weet ik nog helemaal niet, ik ontmoet haar net’ Hij zo: ‘Ja maar je ziet het dus wel voor je dat het iets zou kunnen worden?’ Ik zo: “Wat bedoel je?” En hij zo: ‘Nouja, je zou wel iets met een meisje…’

Sara: *lacht*

Rixt: Oh, ja pap, ik ben bi!

Sara: Newsflash!

Rixt: Ja, newsflash! *samen lachen ze erom* Ja precies! Het is zo ook grappig. Maar mensen zeggen ook, een beetje zo van, ‘oh ja het verbaast me echt niks,’ weetjewel, ‘ik wist het niet, maar het verbaasd het niks’.

Sara: Oh echt waar?

Rixt: Ja dus ik ben nu een beetje op die manier. Zo van: ‘ohja ik heb een date met een meisje, ohja ik zit op Tinder om meisjes te swipen.

Sara: Ja…

Rixt: Dus ik ben niet echt actief uit de kast aan het komen want ja….ik wil dat gewoon een beetje tegengaan…ja, weetjewel.

Sara: Ja.

Rixt: Ja ik vind gewoon sowieso dat, als mensen dat heel graag willen of er heel veel waarde aan hechten enzo, en zoiets hebben van, dat wil ik gewoon zeggen om mijn identiteit duidelijk te maken dan…tuurlijk! Weetjewel, doe dat absoluut! Uhm… Maar ik wil ook naar het idee toe je hoeft niet uit de kast komen, we zijn gewoon wie we zijn en…niemand hoeft te zeggen ‘ik ben hetero’ maar ook niemand hoeft te zeggen ‘ik ben gay’ en dat is allemaal gewoon helemaal prima. Ja…

Sara: Ja, ja….

Rixt: Uhmmm, dus…ja…

Sara: Dat is een mooi streven, dat is echt een mooi streven, ik ben het er echt helemaal mee eens. Maar…het probleem is gewoon dat het in deze maatschappij lastig is; want wat jij zegt, je wordt meteen als hetero gezien en je bestempelt jezelf ook meteen als hetero…

Rixt: Ja, precies! Dat ook, je gaat er zelf naar leven, inderdaad!

Sara: Ja.

Rixt: En als je je dan ineens realiseert van oh, misschien toch niet. Dat is dat echt een soort van klap, echt een soort van shock. Oh sh*t, nu moet ik dit gaan onderzoeken, en ontdekken en…en….

Sara: En hoe reageer je dan op mensen die uhh… nu zouden impliceren dat je hetero…bijvoorbeeld; ga je op een date met een leuke jongen, zo van die terloopse opmerkingen.

Rixt: Uh…als iemand zou zeggen ‘op date met een jongen’ zou ik zeggen ‘of meisje.

Sara: Ja, of meisje *lacht*

Rixt: Ja, ik maak wel een soort van duidelijk; ‘Nee, ik ben niet straight,’ dat mag je weten ook.

Sara: Ja, dus je bent er wel open over.

Rixt: Ja, ja…

Sara: En uh, heb je sinds deze soort ‘coming out’ of in ieder geval, dat je het duidelijk maakt, meer mensen gesproken, die naar je toe zijn gekomen zo van ‘hee ik heb dat ook’ of…?

Rixt: Nou, ik ben wel een beetje mensen gaan opzoeken, van wie ik wist dat ze zelf ook een beetje aan het strugglen waren, of dat waren geweest zegmaar….

Sara: Ja.

Rixt: En daar ben ik een beetje heengegaan met m’n dingetjes zo van ‘oh, ik weet het niet zo goed’ en ‘aan welke kant val ik nou meer’ enzo. En dat vond ik wel heel fijn, dat heeft me zegmaar, heel erg geholpen. Daar heb ik wel echt steun in gevonden, en dat zij ook zeiden ‘ja ik ben ook inderdaad door zo’n moeilijke periode geweest van sh*t nu pas ik niet meer bij het labeltje wat ik mezelf had toegeschreven, en wat nu?’

Sara: Ja.

Rixt: En die zeiden ook allemaal zo van, uiteindelijk hersteld het zichzelf allemaal weer en voel je je beter over uh….het niet misschien per se weten wat er aan de hand is. En dan snapt je ook, het maakt niet zo veel uit.

Sara: Het is allemaal prima, ja.

Rixt: Ja! Ik heb dus best wel mensen in mijn omgeving….die had ik al een beetje vanuit, inderdaad, mijn groep met bischierige mensen, ook nog wel bi mensen en gay mensen enzo.

Sara: Ja.

Rixt: Maar ik heb ook wel een beetje mensen ook opgezocht. Wel geprobeerd, maar is wel moeilijk denk ik.

Sara: Het is wel lastig.

Rixt: Om die mensen te vinden.

Sara: En niet iedereen is er zo open over als jij, denk ik.

Rixt: Nee, nee, het is voor sommigen echt gewoon, beetje, een stigma, nog. En dat snap ik ook wel, want dat kan. Het hand er van af waar je vandaan komt denk ik. Hoe prima je familie er mee is, en je omgeving….

Sara: En hoe je er zelf waarschijnlijk ook mee bent.

Rixt: Ook, ja, absoluut.

Sara: Ook vooral vanuit je eigen gedachten en principes….dat je…een beetje interne homofobie en dat soort ‘leuke’ zaken….

Rixt: Precies, precies, ja!

Sara: *lacht een beetje * of ‘ben ik hetero genoeg’

Rixt: Ja, dat is wel echt een ding! Dat dacht ik ook ja ‘ben ik gay genoeg, ben ik lesbisch genoeg’ om bi te kunnen zijn?

Sara: Ja, ja….

Rixt: Is die kant van mij genoeg aanwezig? Kan ik dat zeggen, weetjewel? Aangezien ik alleen maar met jongens een relatie heb gehad, kan ik zeggen dat ik bi ben? Want mensen zeggen: “nee, je bent hetero, want je hebt nog nooit iets met een meisje gehad”

Sara: Ja!

Rixt: Ja, dat is wel lastig, ja….

Sara: Maar goed, hoe weet je dat je hetero bent, als je nog nooit een jongen hebt gezoend, zeg maar?

Rixt: Ja, dat is zo, en wat maakt het eigenlijk uit?

Sara: Ja, je hoeft toch helemaal geen bonnetjes te laten zien? *lacht een beetje* Zo van ‘Heeey! Met zoveel mensen heb ik gezoend enzo…’

Rixt: Ja, precies, ja!

Sara: Dit is mijn bi-bewijs.

Rixt: Ja, ja, echt mijn ID, maar dan mijn IB, hahah *lachen beiden*

Sara: IB! Mag ik nu naar binnen? IB, wat erg *lachen houd op* Maar nog een vraag, zeg maar over je label, want er zijn zoveel labels, dat kan overweldigend zijn, ook voor een newbi, en dat is ook mijn ervaring; ‘oh zoveel labels, wat is pan? Wat is bi? Wat is omni, wat is…ik weet niet wat er nu nog meer is, maar echt heel veel! Maar hoe ben jij dan op het label bi gekomen eigenlijk?

Rixt: Uhm….Ja, dat is een goede vraag, uhmm…. Ik moet ook zeggen, dat is zegmaar het voorlopige label wat ik mezelf geef….want, wie weet komt er een soort van nieuwe categorie waardoor je denkt ‘oh misschien is het toch niet helemaal wat ik vind’

Sara: Ja.

Rixt: Maar uhmm….het is gewoon een beetje het ‘okee, mannen weet ik sowieso dat ik daar op val’

Sara: Ja.

Rixt: Vrouwen zijn er zegmaar, een soort van bijgekomen, in mijn perceptie. Uhm…en volgens mij onder bi valt ook gewoon non-binary enzo.

Sara: Ja, ja.

Rixt: Ja, dat is meer gewoon, zegmaar, ik stel me open voor iedereen, zegmaar, ik ben gewoon…prima met whatever me overkomt. *lacht*

Sara: Wat je overkomt…

Rixt: Ja, dat is het echt, het overkomt je, en…dat is fine.

Sara: Ja.

Rixt: Weetjewel, dat is gewoon, helemaal prima. Maar ik weet ook niet wat alle labels zijn weetjewel, ik ken ze niet allemaal, en ik heb geen idee, misschien lees ik morgen weer iets nieuws en denk ik ‘oh daar pas ik meer bij’.

Sara: Ja.

Rixt: Uhmm dat is prima, maar voor nu vind ik bi gewoon, een soort van makkelijk. Makkelijk hokje om mezelf in te duwen, snapt iedereen.

Sara: Oh zo, ja, zodat ook andere mensen het begrijpen, als je het zegt, begrijpen mensen oh je valt om meer dan één gender.

Rixt: Ja, precies!

Sara: Als laatste vraag die ik in deze aflevering stel is uhmm…

Rixt: Okee!

Sara: Ja, wat zou aan andere newbies meegeven? Wat voor advies, wijsheid! Goede woorden?

Rixt: Oehh, dat is een goede, dat is een hele goede! Niet teveel stressen…over wat er aan de hand is en wat er gaande is, en of je….of je hetero genoeg bent voor zegmaar, de opposite gender en gay genoeg voor de same gender.

Sara: Ja.

Rixt: Het maakt allemaal niet zoveel uit. Het is echt gewoon prima zoals, ja, zoals ik eerder zei, het overkomt je, en laat het je overkomen, weetjewel. Laat het gewoon…laat jezelf gewoon gaan, laat jezelf vrij, want als je steeds zit te stressen, dan ga je misschien op zoek naar iets, weetje, dat je inderdaad denkt oh ik heb alleen maar mannen gehad, misschien moet ik nu eens een vrouw en dan ga je erin duiken…en dat is goed voor niemand! Dus, rustig aan *lacht*

Sara: *lacht mee* Rustig aan!

Rixt: Ja, rustig aan!

Sara: Take it slow!

Rixt: Ja, take it slow, go with the flow! En doe leuke dingen, zoek mensen op van wie je kan leren, die misschien iets verder zijn in hun proces. Dan nog moet je jezelf volgen, moet je altijd doen wat je zelf wilt doen. En ja….ga naar Pride, want Pride is echt superleuk! *lacht*

Sara: *lacht kort mee* ook een goede tip! Ga naar Pride en luister naar andere mensen. Nou, heel erg bedankt voor je bijdrage aan deze podcast, Rixt! En leuk dat je er was.

Rixt: Bedankt dat ik hier mocht zijn.

Sara: Ja, altijd! Bi bye!

Rixt: Doei!

*Tussenmuziekje*

Sara: Nogmaals bedankt voor de bijdrage Rixt! En nu spreek ik met een andere newbi, genaamd Jasper. Jasper ken ik via de universiteit en in dit gesprek hebben we het over zijn biseksualiteit en welke rol het speelt, in zowel zijn leven als zijn relatie.

*Tussenmuziekje*

Sara: Hallo, welkom!

Jasper: Hai!

Sara: Jasper, oh, vertel eens iets over jezelf!

Jasper: Uh, ja, ik ben Jasper, ik ben 24, ik ben net afgestudeerd en uh, ben nu een beetje aan het werk. En uhmm….ja en zit hier omdat jij me gevraagd hebt of je me mocht interviewen voor een podcast over bi, of bi plus zijn en toen dacht ik ‘nou daar wil ik wel aan meewerken’ dus uh…

Sara: Dus jij identificeert je als bi, of bi plus, welk label gebruik jij?

Jasper: Ja, uhmm… Ik moet zeggen, het komt niet zo vaak ter sprake in mijn dagelijks leven dus meestal…ik hou ook niet zo van labels, tenminste, ik heb daar een keer een boekje over gelezen, oh hier sta ik hier wel achter. Dus sindsdien ben ik er niet heel erg mee bezig over hoe ik het moet noemen. Maar uh, het is dus ik val zowel op vrouwen als mannen, en als uh…het meeste ook wat daar tussen en buiten valt. En…ja, ik heb laatst een keer meegedaan aan een onderzoek waarin een van de vragen was: ‘identificeer je je als hetero’ en toen moest ik ineens gaan nadenken, nu komt echt de vraag moet ik dan echt….en toen heb ik wel bi gezegd. Dus als iemand zegt; ‘je moet het NU zeggen’

Sara: *lacht* je moet het NU zeggen, echt onder vuur.

Jasper: Ja, dan is bi wel het beste.

Sara: Okee, maar je zegt nu, ik heb een boekje gelezen waarin je, waar je achter staat. Wat voor boekje was dat, wil je dat zeggen?

Jasper: Ja, er is een kleine reeks filosofische boekjes, die heet ‘Nieuw Licht’, ik heb een hele reeks van die boekjes thuis. En één is van Marli Huijer, het heet ‘Beminnen: Nieuw Licht op Seksualiteit’, en dan leest ze Foucault en gaat ze daar….gaat ze daar op verder en dat komt zij een beetje tot een conclusie dat ze eigenlijk vindt dat we, uhmm… doen wat we doen, dan we moeten benoemen wat we doen, maar dat we niet hoeven te benoemen wat we zijn of willen zijn. Uhm, niet dat dat niet mag, maar dat het niet zou moeten. Dus, en toen dacht ik ‘ja daar sta ik wel heel erg achter’. Maar ja, aan de andere kant geven termen een fijn identiteitsgevoel.

Sara: Ja, maar ik herken dit wel, en ik denk dat het ook een heel goed streven is, dat we uiteindelijk naar een maatschappij zouden kunnen gaan, waarin we niet hoeven te benoemen wat we zijn, dat we gewoon zijn, maar ik denk gewoon dat het tegenwoordig, lastig is met seksualiteit toch? Om dan, het geen label te geven, omdat je dan waarschijnlijk meteen als hetero wordt gezien, of niet?

Jasper: Ja, je hebt het al met uhmm…met die plus in LGBT+, in LGBTI+, in IE….je kan er heel veel letters aan toevoegen maar er blijft vaak een plus bij staan en die plus is voor hé, mensen die we vergeten zijn te noemen, maar ook mensen die nog niet weten hoe ze zichzelf moeten noemen, en mensen die uh…nog moeten ontdekken, de namen die misschien nog uitgevonden moeten worden, of termen dus ja… Het lastige daaraan, is dat het heel heteronormatief, dat alles eigenlijk heel heteronormatief is…

Sara: Ja, dat sowieso *lacht*

Jasper: Ja, en dan uh…ja en ik denk dat de meeste mensen er dan ook, bij de meeste mensen er niet bij stilstaan. Dus ik denk, dat als mensen mij zien of ontmoeten, dat ze niet echt gaan nadenken over mijn seksualiteit, omdat ze er waarschijnlijk vanuit gaan dat ik tussen aanhalingstekens “gewoon hetero” ben. Uh…dus ja, dat is wel, interessant om te zien hoe andere mensen daar over nadenken, en hoe ik dat vroeg ook deed, en hoe dat nu verandert zelfs ook. Dat is nu ook anders, dat ik ook anders kijk naar nieuwe mensen die ik ontmoet ofzo.

Sara: Dat is dus veranderd door je eigen kijk, op je eigen seksualiteit?

Jasper: Ook, maar ik heb de afgelopen jaren, wat is dat, afgelopen 3 jaar, tijdens mijn studietijd, heb ik een hoop vrienden erbij gekregen die lesbisch, of homo zijn, of bi zijn, of queer zijn, of die zich anders identificeren. En ja, dat zorgt er wel voor dat je er sneller aan gaat denken; oh ik moet er een beetje rekening mee houden, ik moet er anders naar kijken en uhmmm…ja en toch ook wel wat van mijn eigen vooroordelen die uh…een beetje omgegooid zijn. Want van die meiden waarvan ik, in mijn eigen oude gedachtengang, nooit zou denken dat ze lesbisch zouden zijn, en dan zeiden ‘nou ik val helemaal niet op mannen, ik ben echt super lesbisch’ en dat ik alleen maar dat stereotype beeld van een lesbienne in mijn hoofd had. En dat ik nu dan denk, laat ik er nu maar niet meer vanuit gaan…dat mensen lesbisch zijn als ze er op een of andere manier uitzien, of homo als ze er op een of andere manier uit zien, of hetero. Ik weet niet, ik ben er misschien juist minder mee bezig, maar ook wel meer ofzo…

Sara: Ja… Nee, ik snap het heel erg, want er is ook, volgens mij, dat dat ook wat lastig is, vooral als je bi bent, denk ik ook, dat er geen manier is om er ‘gay’ te zien. Er is een stereotype manier, maar je bent gewoon wat je bent, eigenlijk, en dus niet echt een identifier vaak, waar je seksualiteit aan hun uiterlijk ontleent.

Jasper: Ja, nee, dat is lastig, zeker met biseksualiteit, ja… Ik heb ook wel eens een outfit uit dat ik denk ‘nu zie ik er meer gay uit’, dat is zo’n outfit waarbij ik denk, als ik nu naar buiten gaat, dan zullen gay mannen, of mannen die op mannen vallen, dus ook bi mannen, zullen misschien denken ‘die valt misschien ook op mannen’.

Sara: Uh, wat voor outfit bedoel je dan, kan je iets beschrijven?

Jasper: Nou, bepaalde printjes ofzo, bepaalde V nek, een bepaalde hals, want ik heb nu, for the record

Sara: Voor de luisteraar *lacht*

Jasper: Heb ik een Star Wars shirt aan, en dat zijn dingen die ik al draag sinds ik jong ben, van die pop culture uh…en rockband shirts enzo. Uhm….Maar ja, als ik, wat meer moeite in een leuke korte broek, en ik heb bijvoorbeeld een blouse met een roze drakenprint erop, dan heb ik altijd het gevoel dat ik er meer gay uitziet, niet dat dat me tegenhoud, of dat ik het niet leuk vind, ik vind het allebei leuk en wil het graag afwisselen. Maar het is wel grappig dat ik me heel bewust daar van ben, als ik naar buiten ga met deze outfit zie ik er heel hetero uit, met deze outfit minder en ja…dat verschilt per dag maar in de zomer is dat extra.

Sara: *lacht* de blousjes met de drakenprint lokken je met dit warme weer?

Jasper: Ja.

Sara: Maar heeft het je ooit tegengehouden om die kleding de dragen?

Jasper: Tot nu toe niet, maar nou moet ik zeggen dat ik ontzettend amodieus bent, dat ik altijd droeg wat ik zelf leuk vond, wat eigenlijk heel lelijk was. Nou tenminste lelijk, heel saai, het was een beetje zo’n skater style, met van die shirts, driekwart broeken en sneakers. En nu zit ik een beetje….een paar jaar lang was het H&M basic, waar ik nu wel een beetje klaar mee ben. En mijn jongste broertje heeft een hele extravagante kledingstijl, die is ook muzikant en die heeft lang haar, had ik vroeger ook trouwens maar…Hij heeft me een beetje geïnspirireerd, zegmaar, ik mag best wat vaker wat geks proberen. Hij heeft ook allerlei prints met jungle erop enzo, en ik vind dat super vet dus af en toe wil ik dat proberen. En ja, dat hoeft niets te maken hebben met seksualiteit, maar voor mij voelt dat wel een beetje zo.

Sara: Oh okee.

Jasper: Dat realiseer ik me nu ik dit gesprek aan het voeren ben, dat is best grappig.

Sara: *lacht* Maar je bent niet de enige hoor, die dit denkt. Vooral mensen die net hun seksualiteit ontdekken, vooral newbies, dat het toch wel samen kan hangen met je genderexpressie, dat zit vaak in kleding, voor veel mensen, heb ik nu ontdekt eigenlijk, die ik spreek.

Jasper: Ja, ik denk dat dat met gender nog sterker is, dan met seksualiteit, omdat je dan echt kan zeggen; ik ben geboren als man, en ik voel me vrouw, dan wil je juist misschien vrouwenkleding dragen. Maar aan de andere kant kan je ook zeggen ik ben geboren als man maar voel me een lesbische vrouw, dus dat is misschien anders.

Sara: Ja, dat is heel complex.

Jasper: Ja maar ik geloof wel dat je kleding kan dragen die je leuk vindt, en dat je daarmee of jezelf kan uiten of niet, maar dat je je in ieder geval comfortabel voel.

Sara: Ja.

Jasper: En…. Dus heb ik ook besloten, vanaf nu, alleen maar kleding koop die ik leuk vind, dit vind ik supervet en dit wil ik gewoon dragen. Dus ja…

Sara: Ja, dat is wel super fijn!

Jasper: Ja, dat hoop ik, gaan we zien….

Sara: *lacht* blijft het proberen! En wanneer werd je er meer bewust van dat je, dat je misschien bi kon zijn?

Jasper: Oeh, uhmm, er zit een hele grote stap tussen. Uhm, ik had tot en met 2016 had ik een hele lange relatie, dat was mijn eerste hele lange relatie. Uhm, met een meisje, vrouw en toen ging dat uit en toen heb ik 1 keer een seksdroom gehad over een man die ik ken, die ik niet heel goed kende ofzo maar die droom was heel realistisch. Ik vond het ook heel fijn, ik ging er helemaal in mee, en toen werd ik wakker en dacht ik: “Wat was dit?!!”

Sara: *lacht*

Jasper: Waarom was dit? Ik had nog nooit in mijn leven eraan getwijfeld dat ik hetero was, en daarna deed ik dat wel. Dus ik ging een beetje dingen google, weetjewel, sexy mannen en dat soort dingen. Uhm, en dat nouja…toen is er héél lang niks gebeurd. Uhm, ik heb nu sinds begin 2017 drie en een half jaar een relatie, ook met een vrouw, uh, en eigenlijk tijdens die relatie is het pas een beetje gekomen dat ik, inderdaad meer vrienden gekregen, die uhm…zich identificeren als lesbisch of niet hetero termen in ieder geval en dat ik er zelf meer over na ben ga denken, en dat er bepaalde mannen zijn geweest waar ik me tot aangetrokken voelde, en dat ik daar een beetje mee heb geëxperimenteerd, niet heel veel. Het grootste gedeelte was afgelopen jaar, anderhalf jaar, maar deels omdat ik een relatie heb, dan ga je natuurlijk niet helemaal los….

Sara: Ligt eraan wat voor relatie je hebt…. *lacht*

Jasper: Ja, ligt eraan wat voor relatie je hebt, maar dat is dus…Ik denk dat dat één van de redenen is dat het een soort van, een beetje traag gaat, maar ik vind dat ook niet erg. Ik vind het ook ergens wel fijn dat ik alle tijd kan nemen ja…

Sara: Ja, heb je haast? *lacht* Ik weet het niet! Nog 24 toch?

Jasper: Ja, moet alle mannen van de wereld gezien hebben! Nee….

Sara: *lacht* Ja, moet dat? Ja want eh, ik weet niet of ehm… Ja of ik dit kan zeggen, maar ik je oorspronkelijk gevraagd voor de aflevering van bi mannen, en toen zei je zelf dat je niet comfortabel zou voelen om in de aflevering te zijn, omdat je dus te weinig ervaring zou hebben met mannen.

Jasper: Wat ergens ironisch is want we hebben hier wel eens gesprekken over gehad, en ik heb wel eens gezegd dat uh… zo’n label of een identiteit, dat dat niet hangt aan wat andere mensen vinden, maar wat voldoende is voor jou. Dus als jij zegt ik voel me bi en ik ben bi, dan ben je bi. Dus wat dat betreft zou je kunnen zeggen, ik ben een bi man!

Sara: Ja!

Jasper: Maar het is meer dat er bij mij zelf nog een beetje niet per se twijfel zit maar ik heb heel erg het gevoel dat ik nog een beetje in de experimentele uh, bi fase zit. Ik bedoel, ik weet wel dat ik nooit meer ga zeggen: *zet een lagere stem op* “Ja, ik ben helemaal hetero”

Sara: *schiet in de lach* Met die stem ook!

Jasper: Ja, zeker, zeker…. Dus ik weet dat dat niet meer gaat gebeuren, uhm… maar ja, ik heb, ik had inderdaad meer zoiets van als inderdaad echt een podcast gaat maken over bi mannen, dan lijkt het me sterk om daarin in ieder geval te beginnen met een man die zegt; ik ben uhmm, puntje puntje, en ik ben al een tijdje bi en ik weet dat…. Ik weet het niet, ik voelde me gewoon, ik dacht gewoon een beetje *Stilte*, niet per se poser, maar snap je, dat ik een beetje dacht, misschien, ik ben niet echt representatief en ik wilde vooral niet, de mensen die wel, zegmaar, echt weten dat ze uhm… volledig bi zijn, en die hun ervaringen graag zouden delen, wil ik niet in de weg zitten met mijn soort van beginnersverhaal…. Maar goed, toen kwam jij dus met, ik heb nog andere thema’s. Dus toen dacht ik okee, want ik vond het wel leuk om mee te werken, dus wat dit wel het moment.

Sara: Ja, maar heb je dat vaker dat dan eigenlijk, die poser, uhmm, poser gevoel, of imposter syndrome kan je het wel noemen denk ik. *lacht*

Jasper: Nou, nee, valt eigenlijk wel mee, ik heb nooit….uhmm… eh, zeker bij vrienden en kennissen heb ik echt altijd alleen maar uhm… een fijn gevoel erbij gehad, die vonden het allemaal leuk wel leuk, dat ik experimenteel was en dat ik er zo open over was en uhh…ja, en ik denk ook dat hier, hier uhmm… al mijn vrienden, en ook mijn vrienden van vroeger, van de middelbare school, die weten het ook allemaal, en er is volgens mij niemand die daar problemen mee heeft dus daar ben ik heel…uhmmm…gezegend mee, is het woord dat ik zocht. Maar dat is heel fijn dat ik niemand daar moeilijk over doet. Mijn familie weet het dus nog niet. Dus inderdaad, als mijn ouders luisteren, pap en mam, suprise!!!

Sara: *lacht*

Jasper: Ja, maar nee, ik uh….ja ik heb in het dagelijkse leven dat gevoel helemaal niet, maar inderdaad als het dan ineens, wil je een podcast, dan denk ik; Ja, hmmm, weet ik niet…. Goede vraag waarom eigenlijk?

Sara: Ja? Okee, ja is misschien ook interessant om na te gaan voor jezelf. Want ik denk dat het toch wel een voorkomend fenonomeen is bij mensen die zich als bi identificeren en uhmmm… als ik even uit mijn eigen ervaring spreek, dat ik dan ook denk ‘ben ik bi genoeg’ of ‘ben ik hetero genoeg’ eigenlijk, op basis van de ervaringen die ik wel of niet heb gehad, eigenlijk…

Jasper: Ja, ja, en dat ook, ja…en dat is heel grappig, want ik heb heel vaak dus gezegd, zelfs als je iemand zou hebben, iemand die 25 is, en nog nooit iemand heeft gezoend, nog nooit seks heeft gehad maar wel zegt ik val op mannen en vrouwen dus ik ben bi. Dan is er geen enkele redenen om die persoon niet serieus te nemen, maar blijkbaar neem ik mezelf toch niet serieus *grinnikt*

Sara: *lacht mee* Dus een soort strijd in jezelf eigenlijk?

Jasper: Ja. Heeft trouwens ook te maken, niet bij mij dan, maar dit soort gevoelens hebben ook te maken met het hebben van een relaties, want uh…. jij weet natuurlijk ook dat, als mensen een relatie krijgen als ze biseksueel zijn dat iedereen dan denkt dat ze niet biseksueel zijn, dan is het ineens zo van ‘je hebt een vriendin, dus je bent hetero’ of ‘je hebt een vriend dus je bent homo’, in mijn geval, als man dan, hé.

Sara: Ja, ja, nee klopt. Het is eigenlijk een beetje, ja, je seksualiteit wordt gewoon eigenlijk weggeveegd, dan is het gewoon op basis van je relatie ben je hetero of ben je gay en niet bi eigenlijk.

Jasper: Ja, wat heel raar is, want dat zou betekenen dat als je iemand hebt uh…. noem maar wat, iemand van 40….Een vrouw die 40 is en die getrouwd is met een man van 41, op basis daarvan zou je toch ook niet zeggen, je valt alleen maar op oudere mannen, je valt alleen maar op kale, middle aged mannen, want dat is waar je mee getrouwd bent.

Sara: Ja *lacht* Dat is dan je seksualiteit, dat is dan je type…

Jasper: Ja, type maar goed, mensen kunnen meerdere types hebben, en dat zie hierbij ook maar alleen mensen niet bij na en dat is een van de dingen die me echt het meest…boos maakt, is niet echt het goede woord, maar wel een ding waar ik me aan erger dat mensen dat…uhm… zeggen of denken. Dat ze…dat ze denken oh maar, waarom- waarom is ie dan bi, want hij heeft een vriendin, weetjewel.

Sara: Ja, dat ze dan in de war zijn eigenlijk *lacht* Als het een positievere aanvaring is, soms zijn ze ook gewoon homofobisch of bifobisch *lacht*

Jasper: Ja, als het te erg is, jaa…

Sara: Ja, dan is het gewoon over *lacht* Ja, dus je zegt, je omgeving is wel uh…ja, hoe zeg ik dat, open en, en je merkt zelf ook vanwege je omgeving dat je er ook meer over na bent gaan denken, denk je dat ook, dat het een grote rol kan spelen bij andere mensen eigenlijk, die zoekende zijn of denken dat ze hetero zijn maar eigenlijk bi zijn.

Jasper: Uhm…ja, ja ik denk het wel en ik denk ook als je meer mensen om je heen hebt die experimenteren dat dat ook helpt. Als dat een soort van geaccepteerd wordt, dan kan je ieder geval proberen, maar als dat niet geaccepteerd wordt, dan is het al….

Sara: Ja, heel erg lastig.

Jasper: Ja, lastig. En er zijn naturlijk bepaalde party sferen waar vrouwen die zich elkaar zoenen, dat is sexy en mannen die elkaar zoenen en dat is gay.

Sara: Ohja, okee.

Jasper: Dat is natuurlijk ook een beetje…hé. Want als man wil je natuurlijk niet dat mensen je in elkaar gaan slaan, zo van ‘rot op met je homoseksuele gedrag’ maar als vrouw wil je ook niet telkens dat je telkens met een vrouw flirt geseksualiseerd worden als je aan het uitgaan bent.

Sara: Ik heb hier niks aan toe te voegen *lacht*

Jasper: Ja, tja, dat is, ja…. Nee, ik bedoel, ik- ik-, ik val zeker, wel, ik bedoel natuurlijk, want dit gaat over het nieuwe ding voor mij, dat ik op mannen val, ik bedoel, ik val natuurlijk ook op vrouwen, sterker nog, ik val veel meer op vrouwen dan op mannen. Dus ja, ik zou eerlijk zeggen, ik vind het ook heel opwindend als ik twee vrouwen zie zoenen maar ja, ik ga er vervolgens niet naar staren, bijstaan of opmerkingen over maken, want ik weet dat het heel oncomfortabel is, en dat mensen dat niet willen.

Sara: Het is gewoon raar *lacht* Bemoei je met je eigen zaken!

Jasper: Ja, ja, dus eh…

Sara: Maar okee, ik wil nog even terugkomen op het punt wat je eerder hebt genoemd, dat je ouders het niet weten. Is hier nog een speciale reden voor, of..?

Jasper: Uhmm…. Ja, ik heb wel, ik heb wel een reden maar ik weet niet of dat dat echt de reden is of dat ik denk dat dat de reden is. Wat ik denk… is dat ik…normaal gesproken wel… *aarzelend* vrij snel tegen mijn ouders had gezegd, als ik er achter was gekomen van okee, ik val ook op mannen, ik ga een beetje experimenteren en als ik single was geweest, en ik had een paar keer een man gezoend, dan had ik dat in ieder geval sowieso aan mijn moeder vertellen, en dan had die het aan mijn vader verteld. Maar niet om mijn vader…niet dat ik bang ben voor mijn vader hierin ofzo, die zou er helemaal accepterend in zijn, maar dit soort gesprekken vind ik makkelijker met mijn moeder te voeren, die is ja….
Maar ik denk dus dat dat komt omdat ik een relatie heb.

Sara: Okee…

Jasper: En dat ik dat een soort van…. Dan heb je een soort van 2 dingen die je moet droppen…. Ten eerste, pap, mam, ik val ook mannen. Maar als ze dan iets hebben van oh, waarschijnlijk is het antwoord, ‘harstikke leuk, we houden van je, geen probleem’ maar ‘hoe ben je er dan achter gekomen’, dan moet ik dus ook vertellen dat ik niet per se een open relatie heb, maar dat we elkaar wel bepaalde dingen toestaan in de relatie. En dat vind ik dus enger om aan ze te vertellen, en dat zit dus in de weg bij het vertellen, denk ik. Ik denk dat dat het is.

Sara: Je voelt dus eigenlijk een groter stigma rond, rond de openheid van je relatie, hoe die nu is, of hoe die was, dan je biseksualiteit?

Jasper: Ja, omdat, dat weten ook heel veel van mijn vrienden, zegmaar, mijn vriendin en ik hebben een relatie, niet dat we alles mogen doen ofzo, maar er zijn wel bepaalde dingen die we elkaar toestaan enzo. En dat het bespreekbaar is, dat je altijd kan zeggen ‘ik wil dit graag proberen, ik wil dit graag doen’. Ik heb een paar weken geleden gezegd dat ik seks met een man wilde proberen en dan had zij gezegd ‘nou als je dat wilt doen, moet je dat doen’, maar ze wilde wel beetje weten wanneer, waar, met wie, zodat ze weet dat het, hé, een keer gebeurd. Niet dat je random opeens niet thuiskomt op een nacht hé.

Sara: *grinnikt*

Jasper: Ja, want we wonen ook samen, dus het is dan ook wel leuk als je weet waar mensen uithangen. Maar dus eh…. Ik vind die openheid inderdaad uhhh, het is iets wat mijn vrienden heel goed begrijpen over het algemeen en eh, eh, studiegenoten en kennissen wellicht wel. Maar dat ik toch minder makkelijk vind om voor uit te komen bij mijn ouders, mijn famillie, rond collega’s is dat een beetje iets meer….relaties tja… Bij mijn ouders is het gewoon eng omdat ik niet weet wat ze ervan vinden. En bij anderen, zoals collega’s, dat is wat meer zakelijker.

Sara: Ja, dat gaat ook over je relaties…

Jasper: Ja, ja, dus dat bespreken we ook niet. Dus ik denk dat dat een beetje in de weg zit, dat mijn ouders het niet weten. Ik denk als ik single was geweest, dan hadden mijn ouders het allang geweten, maar ja, nu dus niet.

Sara: *lacht* Nu dus niet! Uhmmm…. Welk advies zou je geven aan, aan andere newbies?

Jasper: Ik denk…*stilte* Dat ik dan toch weer terug kom op dat boekje, en dan toch maar dat je moet doen wat je wilt doen. En als jij denkt, dit kan ik niet doen, want dat is niet bi. Of je vind het eng omdat je misschien denkt over wat andere mensen zouden denken, of denkt dat…wat dan ook. Denk aan wat bij jou past, wat vind jij leuk? Voel je je er comfortabel bij, als je maar…. Zolang je alles consensueel, veilig en eerlijk houd, dan is het goed. Zoals je doet wat jij fijn vind. Dan maakt het niet uit wat voor naam je eraan geeft. Als jij ineens besluit dat je bepaalde dingen doet, en je niet besluit als bi te identificeren maar er een andere naam aan wilt geven… Of als je hetero bent, en je experimenteer graag, of als je homo bent en experimenteert graag. Dat maakt allemaal niet uit, je hoeft geen naam, geen handelingen, je hoeft geen… Je mag gewoon zelf, uhmmm, kiezen dus laat je daardoor vooral niet uhmm…door, of mensen of series, of uhmm whatever, in een keurslijf drukken of intimideren. Dat dus uh…

Sara: Ja, gewoon trouw zijn aan hoe jij je seksualiteit ziet, hoe jij je voelt, ja!

Jasper: En zorg dat het vooral leuk blijft, dat is het belangrijkste.

Sara: *lacht* Sowieso, het moet niet allemaal te moeilijk worden, dan wordt het ook niks meer *lacht weer* Nou, super bedankt, Jasper!

Jasper: Nou ja, ik vond het leuk, ik heb zelf ook wat geleerd over mezelf. Ik moest veel nadenken tijdens het praten.

Sara: *lacht* Mooi hé! Psychologie tijdens de podcast!

*Intermezzo muziek zwelt aan en de stemmen van Sara en Jasper vervagen, muziekje eindigt weer in een fade out*

Sara: Dankjewel, Jasper. Nu gaan we over naar de laaste newbi van deze aflevering uhh…zij heet Nina, ze is een maker en wij spreken over haar seksualiteit en hoe verhoudt tot haar leven, en vooral de dingen die ze maakt.

*Intermezzo muziekje*

Sara: Kan je je kort voorstellen aan de luisteraars?

Nina: Ohja, dat is goed, ik ben Nina, 25 jaar, ik werk in een museum, en ik ben kunstenaar of eigenlijk meer maker, denk ik en….ik schrijf gedichten, met name over mijn liefdesmislukkingen *lacht*

Sara: *lacht mee*

Nina: En andere dramatische verhalen…en ik ets, en ik teken, en ik organiseer projecten ook met andere kunstenaars, om te exposeren en uhm… Een eigen krant, ook een eigen podcast, Frontcast en…waar we mee bezig zijn, dus eh dat eigenlijk.

Sara: Ja, ja, leuk en…ja, ik noemde het net zelf al, je ervaring als newbi, ja, hoe zie jij jezelf? Wat- wat voor label vind jij het fijnst om te gebruiken voor je seksualiteit?

Nina: Nou *stilte* ik heb daar afgelopen jaar voornamelijk veel over nagedacht maar daarvoor eigenlijk nooit echt. En…ik had heel lang een relatie, 7 jaar eehh, met een man, en dat was eigenlijk wat ik wist. Uh….daarvoor wel gexperimenteerd met mannen en vrouwen, toen ik best wel wat jonger was. Maar uh…eigenlijk pas sinds een jaar dat ik ineens uhmm, ja dat de oogkleppen een beetje afgaan. En dat vond ik vooral de eerste keer dat het echt gebeurde heel raar. Wel…ja, toen snapte ik er even helemaal niks meer van. Ik werkt op de Parade en ik….er was een meisje, die werkte ook op de Parade. En die uh, zij zat in de bediening, en eigenlijk wist ik helemaal niet hoe ze heette, maar, ik vond haar zó leuk. En op een gegeven moment vond ik haar zo zó leuk dat ik echt heel graag met haar wilde zoenen. Toen dacht ik, hé, dit is heel raar, waar komt dit opeens vandaan? *lacht*

Sara: *lacht mee* Wow!

Nina: Dus ik dacht, nouja, okee, goed het zal wel. En toen een ontzettend blauwtje gelopen trouwens *lacht weer*

Sara:*lacht mee* hoort er ook bij!

Nina: Was ook toen meteen zo van ‘nou, leuk geprobeerd!’. Maar dus we waren op een feest en ik ging naar haar toe en ik dacht ‘nouja, nu of nooit’.

Sara: Nou, stoer!

Nina: En ik had alle mannen op mijn pad al afgewezen op die avond en toen was ik naar haar toegegaan en zei ik: ‘hey ga je even mee naar buiten’. Niet dat ik per se wilde rollebollen, want we waren op het strand, in het zand.

Sara: *lacht*

Nina: Maar meer gewoon dat ik echt even met haar wilde praten. Nouja, miscchien. Ik wist op een gegeven moment wel hoe ze heette. Ik had wel eens half met haar gepraat, tijdens het tandenpoetsen enzo.

Sara: Romantisch! *lacht*

Nina: *lacht mee* Ja, super romantisch! Maar uh…Toen vroeg ik dus, ga je mee naar buiten? Ik voelde me toen heel cool, echt héél cool. *grinnikt* En uh, toen zei ze *zet ander stemmetje op* “Nee, ik weet het niet zo goed”. Later bleek ze ook een heel stuk jonger te zijn dan ik. Dat wist ik niet. Later had iemand haar achternaam achtergehaald en konden we toen Facebookstalken, en bleek ze 19, toen ik 24 was.

Sara: Ja, ja.

Nina: Dus toen dacht ik, oei, dat is ook wel een beetje groot verschil, want als je 19 bent, heb je misschien veel meer het gevoel van zo ‘weet ik veel’. Maar ehm, dat was denk ik de eerste keer dat ik dacht, okee, dus er zit hier dus wel een soort van ander verlangen. Toen ben ik dat weer gaan analyseren, en ook een beetje kijkend op wat voor mannen ik nou val. Ik val over het algemeen wel op mannen, maar op wat voor mannen bleek toen ook heel apart te zijn. Want je maakt dan, vooral als je net single bent, maak je dan in een lollige bui een Tinder account, en dan ga je eens een beetje kijken wat er op de markt. Best wel, niet per se om te daten, maar ook best goed voor je oriëntatie eigenlijk. En ja, de figuren die ik interessant vind, zijn eigenlijk een beetje van beide, ofzo.

Sara: Hoe bedoel je?

Nina: Nouja, dat zijn niet echt per se hele mannelijke mannen, het zijn juist vrouwelijke mannen of…mannelijke vrouwen, het zit er tussenin, geen uiterste zeg maar. En toen ik ook een beetje ging daten en…nouja, toen we voor corona nog mochten uitgaan enzo *lacht*

Sara: Goede tijden *lacht*

Nina: Ja, goede oude tijd, was echt leuk man. Maar toen merkte ik heel erg dat ik niet per se val op mannen. Want ik had op een gegeven moment een leuke klik met een man die, nouja, eigenlijk wel in het perfecte plaatje paste, maar met wie er nul gebeurde. Eigenlijk wel omdat je een soort van charisma mist. En toen dacht ik eigenlijk, ik val wel heel erg op charisma. Want als ik kijk naar mijn vrienden, dat zijn allemaal extreem uitgesproken personen. En dus, daarin ontdekte ik, want ik kreeg laatst ook wel een heftige crush op een andere chick.

Sara: *lacht* Het houdt niet op!

Nina: *lacht mee* Het houdt niet op. Zij had ook een hele interessante persoonlijkheid, dus niet per se gender. Nouja, waar ik dus op val en dan ga je een beetje googlen. Is dat dan bi of niet? Ik heb er dan gewoon voorheen er niet zo in verdiept. Tenminste, ik wist het allemaal wel, en ik vind het ook allemaal prima. Maar ik had voor mezelf nooit echt bedacht oh wacht, moet ik misschien een ander label aannemen zegmaar. Dan kom je eigenlijk bij pan, en het komt in ieder geval het meest in de buurt van hoe ik me nu voel, en hoe ik naar mensen kijken, en wat ik van mensen in het algemeen, niet eens per se voor relaties ofzo, maar gewoon….heel erg…wat ik aantrekkelijk vind. Wat-wat mij aantrekt eigenlijk.

Sara: Ja, en noem je je dan ook zo? Ben je ook zo uitgesproken dan over, over jou pan zijn, over je seksualiteit, of is het meer, ja, wat je van jezelf vindt, wat je niet per se uitspreekt of…?

Nina: Nou, het is, het is, dat label is ook wel gelijk…Het hebben van een label is eigenlijk ook wel een negatief ding, maar tegelijkertijd is het ook handig. Kijk, je kan zeggen hij heeft ADHD, terwijl je ook kan denken; hij is gewoon zo. *lacht* En dan heeft het een naam, en dan vinden we het allemaal niet meer erg ofzo? Kijk, ik vind het lastig om mezelf zo te benoemen, ik zou mezelf ook nooit hetero noemen, dat heb ik nooit gedaan. Ik had een lange relatie met een man en dat was gewoon zo; een best wel metro man overigens. Maar ja, dat is gewoon, ik werd gewoon verliefd op iemand. En eigenlijk lijkt het me wat dat betreeft panseksueel zijn super makkelijk is. *lacht* Waarschijnlijk niet per se om te zijn maar…ja, je wordt gewoon verliefd en dat is het ofzo, dat is gewoon goed en… Wat dat betreft, ben ik niet per se op zoek naar iemand die dat ook is ofzo… Ja, ik wil gewoon eigenlijk iemand die mij gewoon heel leuk vindt, en die ik gewoon heel leuk vind en wat diegene ook…is en waar die vandaan komt of hij of zij of allebei of, of…

Sara: …of niet?

Nina: Ja, of niet. Dat maakt me dan echt helemaal niet uit.

Sara: Ja, maar heb je dan altijd zo’n gevoel gehad? Wat voor die relatie heb je ook gëxperimenteerd met zowel jongens als meisjes. Het kwam dus echt door die kleine crush op die Parade, dat je toen dacht, ik ga zoeken wat hier achter zit?

Nina: Nou, als je op de Parade werkt, dat weet iedereen die daar werkt of daar heeft gewerkt. Dat is, dat is… Van tevoren dat ik ook, nou die bubbel, daar sta ik vast wel buiten. Dat is niet zo, binnen drie dagen ben je compleet opgeslokt en weg van de wereld. En het staat er om bekend dat iedereen bij elkaar in de tent slaapt tijdens de Parade, dat is wel een beetje een ding en niemand schaamt zich daar voor. En nouja, mensen met borsten uit hun badpak en weet ik veel. Ja, een groot weirdo feest.

Sara: Nou, klinkt wel gezellig! *lacht*

Nina: Vooral als de deuren dicht zijn, en vooral personeel. Dus je komt dan in een hele andere wereld en dan zo’n crush op een meisje komt er natuurlijk….past natuurlijk helemaal in die sfeer.

Sara: Okee, dus je associeert eigenlijk deze seksuele vrijheid met Parade ook?

Nina: Nou, omdat dat toen het eerste moment was waarop ik dat voelde, dacht ik eigenlijk eerst, in de eerste instantie nog van; oh, maar dat eh…dat hoor vast bij de vibe, weetjewel, en als ik dan thuis ben denk ik ‘Nien, wat bezielde je, het zal wel meegevallen hebben’. Weetje, dat wordt je eruit getrokken dus ik heb niet per se toen er heel erg over nagedacht en ja…. Gewoon niet heel erg mee bezig geweest wat dat betreft tot ik eigenlijk die crush kreeg op dat andere meisje, niet eens zo lang geleden. En toen dacht ik okee, dit is geen Parade bubbel, dit gewoon levensbubbel, nou, misschien een beetje corona bubbel. Het is gewoon levensbubbel.

Sara: En niet zomaar een vibe ofzo!

Nina: Dus, daar kon ik me niet meer achter verschuilen zegmaar dus nou moet ik nog wel eventjes…even iets mee. Wat ook raar, wel raar is eigenlijk.

Sara: Was dat confronterend dan of… Want je zegt nu, dan moet ik er iets mee.

Nina: Nou, nouja, moeten hoeft natuurlijk niet.

Sara: Hoeft niet maar…

Nina: Je kan denken gewoon leuke chick, misschien wil ze zoenen.

Sara: Ja maar je zegt nu zelf zo van…

Nina: Ja ik dacht toen zelf heel erg, dat van tijdens de Parade was dus schijnbaar geen bubbel dus…of dus geen… Dat was dus niet iets wat je hebt verzonnen, dat was dus eigenlijk ook al echt en nou gebeurt het dus weer. En eigenlijk moet je dan heel even stilstaan en eruit stappen en kijken wat er dan gebeurt. Tenminste, dat gevoel had ik toen heel erg, want ik had wel dat gevoel; dit wordt wel ingewikkeld, ik moet wel een klein beetje weten wat ik aan het doen ben…. Eigenlijk.

Sara: Toch een beetje houvast.

Nina: Ja, en dan is het ook duidelijk voor jezelf. Kijk, het hoeft niet… Je kan er ook twee minuten over nadenken en denken ‘het is zo, wat geinig’. Maar dat bewustwordings moment had ik wel even nodig.

Sara: Denk je dat dat anders is, voor bijvoorbeeld mensen die hetero zijn, dat ze niet de bewustwording niet hebben. Dat meer mensen dat hebben die als bi plus identificeren.

Nina: Hm hm.

Sara: Wel gek eigenlijk toch? *lacht* Ja, want je zegt eigenlijk; ja, ik vind labels niet per se stom, maar je denkt dat hoeft allemaal niet. Maar toch heb je dat moment nodig gehad om te reflecteren en bewust te worden. Dat is wel ingrijpend dan eigenlijk, gewoon op dat moment.

Nina: Ja, nou, je kan er natuurlijk heel erg eh…wat je ook hebt, je kan er heel erg van in paniek raken of denken ‘oh wat moet ik hier mee’, of het niet weten, wat ook op zich te begrijpen is. Ik had dat zelf niet, ik had…eigenlijk zoiets van, ja oké.

Sara: Ja *beiden lachen* Ja wel relaxed!

Nina: Ja, nouja ik vind haar gewoon leuk en dat is daarom, en dat vind ik om deze reden en dat is gewoon…en een onderdeel wat ik zoek in mensen in het algemeen. Wat zij ook heeft. En….eigenlijk vond ze mij helemaal niet leuk *lacht*

Sara: Weer een blauwtje! *lacht mee*

Nina: Ook een ontzettend blauwtje. Ja dus toen dacht ik ook weer; ‘ik ga er weer voor!’ en dat was het ook niet. Maar, goed, dat heb ik met mannen of vrouwen dat maakt helemaal niet uit. Dus….

Sara: Een gemeenschappelijke ervaring *lacht*

Nina: Ja daar dealt de hele single mensheid mee *lacht*

Sara: Dat is een hele ander podcast!

Nina: Ja, succes *lacht*

Sara: En komt dat dan ook terug in wat je maakt? Want je zegt, ik ben maker, en je hebt deze ontdekking gedaan, en deze recente bewustwording, komt dat dan terug in wat je maakt?

Nina: Ja ik ben de laatste tijd heel veel aan het schrijven, en mijn eerste boekje dat ik in maart heb afgerond, daar heb ik heel veel gedichten opgedragen aan mensen, mannen vooral, wat ook een soort verwerking is geweest om daar gedichten over te schrijven, over dingen die zijn gebeurd.

Sara: Mooi.

Nina: In het tweede boek komen er heel veel gedichten voor deze chick *lacht met Sara* Dus hold your horses! Dus, ja, ja….daar heb ik heel veel gedichten over gedaan om daar over heen te komen. Meestal schrijf ik 1 of 2 gedichten voor iemand en dan is het ook wel goed zo, soms ook over dingen in het algemeen, bijvoorbeeld het meisje van de Parada, daar heb ik ook een gedichtje over geschreven. Dat is een beetje mijn manier van verwerken, maar voor deze chick waren er een stuk of 10 voor nodig…

Sara: Wow! *lacht*

Nina: Jaaaa, dat is wel heftig. Maar dat kwam ook met het feit, het realiseren, dat dat ook een beetje verwerken was. En dat dus, nouja, door de schrijven, dat is mijn manier om dat te doen dus… dat heb ik wel degelijk gedaan.

Sara: Ja, dat is wel echt mooit. Enig idee wanneer die dichtenbundel uitkomt?

Nina: Ik hoop begin volgend jaar.

Sara: En dan kunnen mensen het kopen via jouw site toch?

Nina: Ja en dan ga ik het grootster aanpakken.

Sara: Spannend, ik ben benieuwd!

Nina: Ja, een grotere oplage en toegangelijker.

Sara: En voor de luisteraars zet ik een link in de bio naar de site van Nina, en dan kan je sowieso kijken naar wat ze maakt, naast de gedichten, ik neem aan dat mensen die wel willen lezen. *lacht*

Nina: Ja dan kunnen ze de andere scharrelgedichten lezen, heel ongemakkelijk want mannen herkennen zichzelf daarin. Ik had dus laatst een opening en toen waren er dus een paar. En toen… *lacht* waren ze zo van ‘huh is dat niet een soort inside joke tussen ons?’ en ik zo ‘nee hoor waar heb je het over!’ *lacht*

Sara: *lacht mee*

Nina: Maar volgens mij vindt iedereen dat allemaal heel erg leuk dus dat scheelt.

Sara: Nouja, dat is toch gewoon mooi, mooi dat je kan schrijven om het te verwerken en dat je die mogelijkheid krijgt.

Nina: Ja, zeker.

Sara: En, en, en de mensen in je omgeving, zegmaar, hoeveel mensen zijn…ja, zijn op de hoogte van hoe jij je voelt? Als ik dat vragen mag? Hoe zie jij een coming out, of vindt je coming out een slecht idee, dat kan ook.

Nina: Nou, een paar vrienden weten het, ze kennen me niet anders dan wie ik. Ik heb een vriend die noemt me altijd lesbo *lacht*

Sara: *lacht* Okee!

Nina: Okee, en dan denk ik ‘ook goed, maakt niet uit’, het is een grapje en ik hou van humor, en ik hou ontzettend van die gast. Umm, mijn moeder weet het… En dat was wel uhhh, raar. Maar op een gegeven moment dacht is ‘ik ben er zo mee bezig’, gewoon met die laatste meid en zoveel gedichten geschreven en ik zat zó in mijn hoofd met haar, dat ik op een gegeven moment dacht, okee ik ga het gewoon tegen mijn moeder vertellen.

Sara: Oh, hoe ging dat?

Nina: Nou, dus ik zei…ik begon gewoon van ‘goh, mam, ik heb weer een crush’ *zet andere stem op* ‘oh nee, hoor, hoe heet ie nou weer?’ *lacht* En ik zei zo van ‘nou, ze heet zo’ en dan meisjesnaam. Zegt ze ‘dat is een chick!’ en zei ik ‘ja, dat klopt, het is een chick’ ‘oh okee’ en volgens mij was ze een beetje in de war. Ze heeft het volgens mij nog niet aan mijn vader verteld, dus pap, bij dezen, succes hé. *lacht heel hard*

Sara: *lacht heel hard mee*

Nina; Ja, dat durfde ze volgens mij niet en goh, wat maakt mij dat nou uit. Dat was dus best raar, want ik had in dat krantje wat ik ook maak, de Frontlees, daar heb ik ook een stuk in geschreven, wat gaat over die periode dat ik zo’n crush had op haar. Ja. Dat is een heel genderneutraal artikel tot één moment staat er heel duidelijk hij in plaats van zij. En dat is dus ook een hele duidelijke coming out. Dat zie je waarschijnlijk niet.

Sara: Ja, maar voor jezelf is het natuurlijk best wel, ja….spannend om dat zo te publiceren.

Nina: Ja, het is nu de deur uit. Het is nu eh, ja….Dus het is nu te laat.

Sara: *lacht* Het is nu te laat, hoe voel je je daarover?

Nina: Lekker, ja, nouja goed, weetje, die periode is er gewoon heel erg geweest, dat ik zo’n crush, en mensen in mijn naaste omgeving hebben dat echt wel door en meegekregen, dat dat weer zo dramatisch was en dat het iets was…. En ja, die weten het allemaal wel. Maar het is ook wel, ja, ik- ik heb gewoon geen zin om er doekjes om te winden, zeg je dat zo?

Sara: Ja!

Nina: Ja, dan denk ik van, ik hoeft niet ja….het hoeft niet met 1 klap de hele wereld te weten.

Sara: Af en toe eventjes een artikel, nu een podcast *lacht*

Nina: Nouja, mijn bundel komt er nog aan, het stukje, overduidelijk *lacht*
Sara: *lacht mee*

Nina: Maar uhmmm…. Ja, van mij, van mij mag iedereen het wel weten maar ik heb, ja…ik heb geen zin om er heel bombastisch over te doen. Want voor mij is het gewoon heel normaal.

Sara: Ja, ja, dat is…dan zou het ook heel raar zijn als je er heel bombastisch over doet, omdat het voor jou echt een onderdeel is van jezelf, wat natuurlijk normaal is.

Nina: Ik zag het ook echt voor me met haar, ik dacht echt ‘dit wordt het’. *begint te lachen* Ik denk, we gaan een auto samen kopen *lacht*

Sara: *lacht mee* Nogmaals, dat is universeel, herkenbaar.

Nina: *lacht*

Sara: Ik wilde je dan nog vragen, kun je dan nog….ja, heb je nog advies voor andere newbies, of mensen die net bezig zijn met hun seksualiteit aan het ontdekken, een label zoeken. Wat zou je tegen deze mensen kunnen zeggen?

Nina: Ik denk dat je geen label nodig hebt om jezelf te kennen.

Sara: Ja.

Nina: Ja wat ik zeg, ik kom uit een lange relatie, dat is pittig. Daarna ga je eigenlijk alles opnieuw hervragen, wat je misschien eerder doet als je 16 doet, wat ik doe als ik 24 ben. Dat is prima. Het betekent niet dat je dan ineens gelukkig bent ofzo, weetje, als je niet….nouja, hoort dat je ADHD heb, wat ik net zei, dat betekent niet dat je ineens dan wel met jezelf om kan gaan ofzo. Dus…dus, ik zou mijn geluk in zoeken in een label, maar gewoon in jezelf.

Sara: Ja, ja.

Nina: Wow, dat was echt een mooie quote *lacht*

Sara: Zo filosofisch! *lacht*

Nina: Heb je dat?

Sara: Geluk vinden in jezelf…. Maar een label kan wel een zekere houvast bieden toch?

Nina: Tuurlijk is dat zo, en dat is ook zeker niet wat je nu moet denken ‘ik zoek dan lekker toch niet een label, lang leve de lol’. Nee, ga er vooral veel over lezen! Maar goh, eigenlijk ook niet teveel, vind ik.

Sara: Ja, anders maakt je jezelf ook wel een beetje gek.

Nina: Ja, dan denk je ‘ja dan ben ik ook een beetje dit’ en dan raak je je gevoel misschien een beetje kwijt. Maar überhaupt niet op Tinder…

Sara: Ja, dan loop je allemaal weer blauwtjes *lacht*

Nina: Nou, heb nu wel een aantal matches, maar ze zeggen zulke stomme dingen *lacht*

Sara: *lacht mee*

Nina: Maar ik heb het wel gebruikt om te kijken, wat vind ik nou leuk, wat is mijn type…daar heb ik ook een leuk gedicht over geschreven trouwens. Maar wat is nou mijn type, want soms weet ik het niet meer. Ik viel altijd op mannen met lang haar, beetje baardje, beetje metro, weet je. En…dan zie ik wat voor mannen ik gedated heb en *lacht* die zij het dan helemaal niet.

Sara: *lacht* allemaal heel verwarrend.

Nina: Maar die waren wel heel leuk dus…dat slaat ook helemaal nergens op.

Sara: Okee, dus…vind geluk in jezelf en niet in een label, ja… Dat is gewoon mooi.

Nina: Ja… en, mensen zijn gewoon heel mooi.

Sara: Ja.

Nina: Daar komt de hippie hoor *lacht* Zoveel mensen zijn zo interessant en wat ik ook al heel erg merk nu, is dat iedereen zó op zoek is naar relatiemateriaal, weetje, dat ze denken, ‘dat is niet mijn type dus ik ga niet met haar/hem praten’, terwijl ik denk…

Sara: Wat zonde.

Nina: Je kan ook gewoon een heel mooi mens ontmoeten, je hoeft niet gelijk met elkaar naar bed, je hoeft niet gelijk 130 te worden met z’n tweeën maar wat ik zeg, mensen zijn ook gewoon heel mooi en je moet ze gewoon leren kennen en daar niet zo mee bezig zijn.

Sara: Ja!

Nina: En uiteindelijk heb je ook veel meer aan vrienden heb ik gemerkt.

Sara: *lacht* En ook nog meer wijze raad! Nou okee, ik wil je in ieder geval heel erg bedanken, Nina, voor je openheid en je filosofische wijsheden.

Nina: Ja, nou hé.

Sara: Heel erg bedankt!

Nina: Graag gedaan!

*intermezzo deuntje*

Sara: Dat was dus de eerste aflevering van BI BYE, over newbies, ik wil alle newbies bedanken voor hun bijdrage aan deze podcast en…dat ze durfden open te spreken over hun ervaringen met bi plus zijn.

Meer informatie over Nina en haar werk, zoals de dichtbundel, is te vinden in de shownotes. Over twee weken verschijnt er weer een nieuwe aflevering, op woensdag. Wil je tussendoor op de hoogte van het laatste nieuws, teasers, en andere zaken? Volg me dan op instagram, onder @bibyepodcast. Ook kan je een kijkje nieuwe op de site, www.bibiyepodcast.com, waar je ook de transcriptie zal vinden. Daarvan zal ik ook een link in de shownotes zetten.

*fade in van de outro*

Wil je deze show steunen, laat dan een recensie achter op bijvoorbeeld Apple Podcast, of promoot de show bij vrienden, of doe allebei!

Bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer! Bi bye!

*fade out van de outro*


%d bloggers liken dit: